Het Sint-Pietersplein in Rome bezoeken (2024)

Wie aan Rome denkt, denkt gelijk aan het Sint-Pietersplein dat voor de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek in hartje Rome ligt. Het Sint-Pietersplein is vooral bekend dankzij de paus die hier tijdens onder andere Pasen en Kerst een mis houdt en de tienduizenden aanwezigen toespreekt vanaf het balkon.

Het Sint-Pietersplein is het centrum van de ministaat Vaticaanstad en staat bekend als één van de meest indrukwekkende pleinen van de wereld. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen het plein, niet alleen vanwege het plein maar ook vanwege de belangrijke bezienswaardigheden van Vaticaanstad die grenzen aan het Piazza San Pietro plein. Onder andere de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea en de pauselijke paleizen grenzen aan het enorme plein.

Tijdens de feestmaand december is het Sint-Pietersplein in Rome schitterend versierd en geheel in kerst sfeer. Daarnaast staat er een grote kerstboom midden op het plein en kun je er een grote levensechte kerststal bewonderen.

Het Sint-Pietersplein in Rome bezoeken (1)

De Paus ontmoeten in Rome

Ieder zondagmorgen is het een drukte van jewelste op plein als de Paus om klokslag 12:00 uur het Angelus-gebed uitspreekt. Ook op woensdagmorgen is het altijd erg druk op het plein vanwege de audiëntie van de paus die plaatsvindt om 10.30 uur op het Sint-Pietersplein. Bij warme dagen begint het een half uur eerder. Wil je meer informatie over het ontmoeten van de Paus in Rome? Op de pagina “ontmoet de paus in Vaticaanstad” kun je meer informatie vinden.

Als het volledige plein vol zou staan met mensen, kunnen er volgens diverse schattingen maar liefst 400.000 mensen op het plein staan. Dit komt echter vrijwel nooit voor omdat het plein voor een groot deel wordt vol gezet met stoeltjes tijdens de toespraken van de paus en er brede looppaden vrijgelaten worden voor de veiligheid.

De Via della Conciliazione

Als je naar het Sint-Pietersplein toe loopt, loop je vaak over de brede Via della Conciliazione straat die het plein verbindt met de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo). Deze weg staat dan ook bekend als de toegangsweg naar Vaticaanstad. De straat is vaak volledig afgesloten voor het verkeer in verband met de veiligheid en ruimte te bieden voor de tienduizenden toeristen die hier dagelijks langs lopen.

Als je de Sint-Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein op zijn allermooist wilt zien is het aan te raden om na zonsondergang richting het plein te lopen over de Via della Conciliazione. Zodra de zon is onder gegaan wordt het plein en de kerk schitterend verlicht wat een mooi schouwspel oplevert. Ook tijdens de zonsondergang zelf ziet de kerk er schitterend uit, vanaf de brug voor de Engelenburcht heb je een mooi uitzicht op de zonsondergang en de Sint-Pietersbasiliek.

Het Sint-Pietersplein in Rome bezoeken (2)

Geschiedenis van het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein is ontworpen door Gian Lorenzo Bernini in opdracht van Paus Alexander VII. Het plein is aangelegd tussen 1656 en 1667 en één van de belangrijkste eisen van de paus was dat er op het plein genoeg ruimte zou komen voor de tienduizenden pelgrims die jaarlijks naar Rome kwamen om de paus te zien. Een andere eis van de paus was het feit dat de voorgevel van de enorme Sint-Pietersbasiliek goed te zien moest zijn vanaf het plein. Het resultaat van Bernini is een waar meesterwerk geworden en vandaag de dag staat het plein samen met de basiliek bekend als een bouwkundig hoogtepunt.

Het plein is 240 meter breed en 340 meter lang en wordt omringd door een enorme zuilengang met maar liefst 284 Dorische zuilen en 88 pilaren. Op deze zuilen en pilaren zijn 140 beelden te vinden van heiligen. De zuilengang wordt ook wel de colonnade genoemd en iedere zuil is maar liefst 1,5 meter dik. De zuilenrij vormt gezamenlijk een ellips met een binnendiameter van +/- 198 meter welke iets wijder uitloopt richting de kerk. Doordat de ellips uitloopt lijkt de kerk nog indrukwekkender dan dat ie al is, een echt huzarenstukje van de ontwerper Bernini.

De twee halfronde zuilengalerijen symboliseren volgens ontwerper Bernini de moederlijke armen van God die de bezoekers van het plein verwelkomen. Als je van bovenaf kijkt naar het plein lijkt het eruit te zien als een sleutelgat, en dat is met een reden gedaan. Het plein is namelijk zo ontworpen dat de zuilenrij in de vorm van een ellips en het trapezium op de voorgevel van de kerk de toegang tot het hemelrijk symboliseert.

Bernini, de architect van plein heeft opzettelijk een aantal optische trucs in het plein verstopt. Als je op het plein staat en de twee brandpunten van de obelisk zoekt vind je in een marmeren cirkel de woorden “centro del colonnato”. Als je op deze cirkel staat en vervolgens naar de rij met zuilen kijkt waar je op dat moment het dichtst bij staat zie je een optisch bedrog. Er is vanaf dit punt slechts één rij met zuilen zichtbaar in plaats van de vier rijen. Vanuit dit punt liggen alle zuilen van de colonnade op één lijn waardoor er maar één zuilenrij te zien is.

Het Sint-Pietersplein in Rome bezoeken (3)

Obelisk en Fonteinen op het Sint-Pietersplein

Als je het Sint-Pietersplein oploopt valt al snel de veertig meter hoge Vaticaanse obelisk op. Deze van oorsprong Egyptische obelisk is rond 1586 in opdracht van Paus Sixtus V naar het plein gehaald. Links en rechts van de obelisk zijn twee fonteinen uit de zeventiende eeuw te vinden. Qua uiterlijk zijn de fonteinen identiek, maar het bijzondere is dat ze niet tegelijkertijd ontworpen en gebouwd zijn. Het water wat in de fonteinen te zien is komt uit het Bracciameer en kan maar liefst 14 meter hoog de lucht in spuiten.

De eerste fontein is ontworpen door Zwitser architect Carlo Maderno en stamt uit het jaar 1612. Deze Zwitserse architect is verantwoordelijk voor een groot aantal bouwwerken in Rome en heeft onder andere ook de Santa Susanna kerk, het Palazzo Barberini en de Basilica di Santa Maria delle Vittoria ontworpen. Doordat de bouw van deze fontein de symmetrie van het Sint-Pietersplein door de war gooide is er in 1675 een tweede fontein gebouwd door Bernini aan de andere zijde van de obelisk.

Het Sint-Pietersplein in Rome bezoeken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5974

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.