Amerika leggyűlöltebb nője: eltűnt a kétéves lánya, de ő vígan élte világát (2024)

Amikor 2008-ban bejelentették a kétéves Caylee Anthony eltűnését, a története azonnal országos figyelmet kapott. A kislány tragédiáját úgy követték nyomon az emberek, mintha csak egy szövevényes krimit néznénekköszönhetően nem kis részben az akkor 22 éves édesanyának, Casey Anthonynak, aki bizarr viselkedésével rögtön magára vonta a figyelmet. A kis Caylee eltűnését az anyja egy hónapon át nem jelentette a rendőrségnek, majd mikor a hatóságok végre nyomozni kezdtek az ügyben, egyre több olyan részlet látott napvilágot, ami gyanúba keverte Casey Anthonyt.

Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy Caylee nemcsak eltűnt, hanem meg is halt. A kislány holttestét 2008 decemberében fedezték fel, Casey Anthony ellen pedig nemsokára vádat emeltek előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt. Annak ellenére, hogy a közvélemény nyilvánvalóan bűnösnek kiáltotta ki a nőt, a bíróság 2011 júliusában felmentette. A per kimenetele sokakat sokkolt, de bármennyire is meglepő volt az ítélet, messze nem ez volt az egyetlen furcsa dolog az ügyben.

Lássuk hogyan és miért vált Casey Anthony az Egyesült Államok egyik leggyűlöltebb nőjévé.

Kicsoda Casey Anthony?

Casey Anthony 1986. március 19-én született az ohiói Warrenben, Cindy és George Anthony egyetlen gyerekeként. Casey gyerekkora látszólag normális volt, mígnem a középiskolás éveiben a barátai és családja számára egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a lány egy notórius hazudozó. Casey a terhességét is az utolsó pillanatig tagadta, sőt mindenkinek azt állította, hogy valójában még szűz. Csak akkor vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy hazudott, mikor 2005 augusztusában, 19 évesen életet adott a lányának, Caylee Marie Anthonynak. Bár Casey egy Jesse Grund nevű férfinak volt a menyasszonya Caylee születésének idején, később bebizonyosodott, hogy nem ő volt Caylee apja. A kislány apjának kiléte a mai napig ismeretlen a nyilvánosság előtt.

Caylee életének első két évében a nagyszülei, Cindy és George Anthony voltak az elsődleges gondozói, mígnem 2008. június 16-án Casey annyira összeveszett a szüleivel, hogy fogta a lányát, és elviharzott tőlük. Casey a veszekedés után nem sokkal megjelent az akkori pasija lakásában, és egy hónapon keresztül nála lakott. A barátai elmondása szerint Casey belevetette magát az éjszakai életbe. Ha bárki a kislánya felől érdeklődött, a nő mindenkinek azt felelte, hogy Zanny, a dadus vigyáz rá. Több barátja is azt vallotta később a tárgyaláson, hogy ebben a hónapban Casey kifejezetten vidámnak, normálisnak és boldognak tűnt.

Az elkövetkező egy hónapban Casey nem volt hajlandó kommunikálni a szüleivel, és ami a legaggasztóbb, nem volt hajlandó egyenes választ adni nekik arra a kérdésre sem, hogy hol van Caylee. 2008. július 15-én végül hazatért a szülei otthonába, a kislánya nélkül. Ezután nagy nehezen azt is bevallotta az anyjának, hogy fogalma sincs, merre lehet a kétéves Caylee.

Caylee Anthony már egy hónapja eltűnt, mégsem jelentették a rendőrségnek

Ha egy gyereknek nyoma vész, a legtöbb szülő késedelem nélkül rohan a rendőrségre. Casey Anthony ügyében azonban nem ez történt: a kétéves kislány már 31 napja el volt tűnve, mielőtt a hatóságokat értesítették. Caylee-t 2008. június 16-án látták utoljára a nagyszülei házában, majd július 15-én a nagymamája, Cindy Anthony jelentette be az eltűnését.

Casey Anthony egy hónapon keresztül titkolta lánya eltűnését. Egy hónapnyi titkolózás után végül bevallotta az anyjának, hogy fogalma sincs, hol lehet a gyereke. Casey azt állította, hogy Caylee-t elrabolták, és hogy inkább ő maga próbált a nyomára bukkanni ahelyett, hogy jelentette volna a bűncselekményt a rendőrségnek. „Megtudtam, hogy az unokámat elvitték. Egy hónapja eltűnt. Az anyja végre beismerte, hogy eltűnt. Bevallotta nekem, hogy egyedül próbálta megtalálni őt. Valami nagyon nincs rendben” – mondta Cindy a segélyhívás során.

Casey Anthonyra a saját édesanyja hívta ki a rendőrséget

Mielőtt Cindy Anthony bejelentette volna az unokája eltűnését, aznap korábban már felhívta a rendőrséget, mégpedig, hogy saját lányát, Casey-t feljelentse, amiért az pénzt lopott tőlük. Egy későbbi segélyhívásban jelentette az unokája eltűnését, illetve azt is elmondta a rendőröknek, hogy Casey autójából furcsa bűz árad. „A lányom egy hónapja eltűnt, és csak ma találtam rá. De az unokámat nem találom. A lányom most vallotta be nekem, hogy egyedül próbálta megtalálni. Valami nincs rendben. Ma megtaláltam a lányom autóját, és olyan szaga van, mintha egy hulla lett volna abban az átkozott autóban” – hangzott el a segélyhívásban.

Zanny, a kitalált dadus

A nyomozás kezdetén Casey Anthony ragaszkodott ahhoz a történethez, hogy Caylee-re egy Zenaida Fernandez Gonzalez (más néven Zanny, a dadus) nevű nő vigyázott, és állítása szerint ő rabolta el a kislányt. Ezt a sztorit adta elő 2008. július 15-én az édesanyjának, Cindy Anthonynak, majd megismételte a rendőrségnek is. Arra a kérdésre, hogy ha a lányát elrabolták, miért nem lépett hamarabb kapcsolatba a hatóságokkal, Casey a következőt felelte: „Azt hiszem, egy részem elég naiv volt ahhoz, hogy elhiggyem, egyedül is meg tudom oldani. De ez nyilvánvalóan nem sikerült.”

A nyomozás során a rendőrség valóban talált egy Zenaida Gonzalez nevű nőt, aki viszont biztosan állította, hogy soha életében nem találkozott sem Casey-vel, sem Caylee-vel. Végül nyilvánvalóvá vált, hogy Zanny, a dadus soha nem létezett, csak Casey találta ki. Zenaida Gonzalez ezután beperelte Casey-t rágalmazásért, amiért belekeverte egy bűncselekménybe.

Később, a tárgyalás során napvilágot látott egy alternatív teória Zannyről, a dadusról. A vád és néhány tanú elmondása szerint a Zanny név a Xanax rövidítése volt – amikor tehát Casey arról beszélt az ismerőseinek, hogy a kislányára egy Zanny nevű nő vigyáz, Caylee valójában be volt nyugtatózva. A elmélet szerint Caylee azért halhatott meg, mert Casey véletlenül túladagolhatta a kislánynak a nyugtatót.

Amerika leggyűlöltebb nője: eltűnt a kétéves lánya, de ő vígan élte világát (2)

Casey Anthony a bíróságon

Jeff Hopkins, egy újabb kitalált személy

Nem Zanny, a dadus volt az egyetlen kitalált személy Casey Anthony bizarr ügyében. Casey azt mesélte az anyjának, hogy kapcsolatban él egy Jeff Hopkins nevű férfival, és elmondása szerint ő volt az, aki bemutatta őt Zannynek, a dadának. Casey leírása szerint Jeff egy gazdag fickó volt, aki a Nickelodeonnál dolgozott, és akinek volt egy Caylee-vel egyidős fia, Zachary. Casey a vallomásában rendszeresen hivatkozott erre a bizonyos Jeffre, valamint a férfi édesanyjára is alibiként, ám a nyomozás során végül kiderült, hogy mindez ismét csak kitaláció volt. Ugyan a valóságban is létezett egy Jeff Hopkins nevű személy, aki Casey régi középiskolai osztálytársa volt, ám a férfi a tárgyaláson elmondta, hogy soha nem volt párkapcsolatban Casey-vel és nem mutatta be a nőt semmilyen dadusnak.

Még a munkahelyéről is hazudott

A nyomozók arra is fényt derítettek, hogy Casey Anthony a munkájáról is éveken át hazudott. A nő évekig azt mondta a szüleinek, hogy a Universal Studiosnál dolgozik rendezvényszervezőként, és ugyanezt a történetet adta elő a rendőrségnek is. Amikor a nyomozók ragaszkodtak hozzá, hogy Casey elvigye őket az irodájába, a nő elment a nyomozókkal a Universal egyik épületében, ahol egy ideig keringtek, majd nem volt mit tennie, bevallotta, hogy2006-ban kirúgták a munkahelyéről, és azóta úgy tett, mintha továbbra is ott dolgozna.

A bírósági tárgyalás

2008. július 22-én, Casey meghallgatása során a hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy egy hullakereső kutya bomlás szagát észlelte Casey járművének hátsó ülésén, valamint Anthonyék hátsó kertjében. Bár Casey ellen ekkor még nem emeltek vádakat, a lánya eltűnésével kapcsolatban gyanúsítottnak nyilvánították. A kislány maradványait 2008. december 11-én találták meg egy erdős területen, mindössze fél mérföldre Anthonyék otthonától. Caylee koponyáján ragasztószalagot találtak a szája, az orra és az állkapcsa körül, és az orvosszakértő a halálát meghatározatlan okból elkövetett emberölésnek minősítette.

Casey tárgyalása három évvel Caylee halála után, 2011. május 24-én kezdődött. Az ügyészek teóriája szerint Caylee-nek azért kellett meghalnia, mert Casey nem állt készen az anyaságra, fárasztották a gyerekneveléssel járó teendők, és fiatal éveit nem szerette volna otthon ülve „elpazarolni”. A tárgyaláson Casey-t egy folyton bulizós, felelőtlen nőként mutatták be, akit látszólag nem igazán halott meg a lánya eltűnése. Hogy bizonyítsák teóriájukat, a vád azt a tetoválóművészt is beidézte tanúnak, aki Casey-nek egy bizarr, Bella Vita (Gyönyörű élet) feliratú tetoválást készített abban a hónapban, amikor Caylee eltűnt. A tetováló vallomása szerint Casey nem tűnt szomorúnak a tetoválás készítése során, sőt kifejezetten boldog és vidám volt, annak ellenére, hogy a vizsgálatok szerint a kislánya akkor már nyilvánvalóan halott volt.

Ezzel szemben Casey ügyvédje a nő apjára, George Anthonyra terelte a figyelmet, akiről azt állították, hogy gyerekkorában molesztálta Casey-t. Casey csapatának teóriája szerint Caylee véletlenül belefulladhatott a nagyszülők medencéjébe, majd a testét George Anthony vitte el a közeli erdőbe. A férfi a tanúk padján minden vádat tagadott.

A hat héten át tartó tárgyalás során több mint 400 bizonyítékot mutattak be, amit az esküdtszék 11 órás tanácskozása követett. Casey Anthonyt 2011. július 5-én ártatlannak találták a lánya meggyilkolása ügyében – a nőt végül csak azért ítélték négy év börtönre, mert a nyomozás és tárgyalás során rendszeresen hazudott a bűnüldöző hatóságoknak. Mivel azonban Casey már három évet a börtönben töltött, és jó magaviseletet tanúsított, büntetését lerövidítették, így 2011. július 17-én szabadulhatott. Szabadulásakor tüntetők gyűltek össze a börtön előtt, és igazságot követeltek Caylee-nek.

Amerika leggyűlöltebb nője: eltűnt a kétéves lánya, de ő vígan élte világát (3)

Tüntetők Casey Anthony szabadulásakor

Casey Anthony a mai napig szabad él, és továbbra is Floridában lakik. „Elég jól alszom éjszaka” – nyilatkozta egy újságnak, amikor 10 évvel a tárgyalás után lánya haláláról kérdezték. Casey Anthonyt a mai napig Amerika egyik leggyűlöltebb nőjeként tartják számon.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Olvass tovább

Jóképűek, gazdagok, és hidegvérű gyilkosok – Miért imádja az internet a Menendez fivéreket?

Erik és Lyle Menendez az 1990-es években az Egyesült Államok leghíresebb gyilkosai lettek, miután egy sörétes puskával agyonlőtték szüleiket.

Amerika leggyűlöltebb nője: eltűnt a kétéves lánya, de ő vígan élte világát (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6417

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.